A költöztetés szakma?

A költöztetés szakma?

Nem, nem szakma. Ilyen szakmunkás bizonyítványról vagy OKJ-s képzésről nem tudok. De, de szakma. Néhány költöztető céggel együtt, mi magunk is úgy gondoljuk, hogy az.

Valójában vannak fuvarozók, akik már évtizedekkel ezelőtt, e speciális területre szakosodtak. Ez a foglalkozás (hogy ne mondjam: hivatás) kisebb részben szállítás, nagyobb részben fizikai munka. Létezik egy erős határ, költöztetők között. Vannak, akik egyéb leszerződött munkájuk mellett, többnyire az árufuvarozást kiegészítő tevékenységként próbálnak a hétvégén bútorszállítást is vállalni. Szólnak egy-két jobb fizikumú ismerősnek, azután bátran belevágnak. Ha apróbb feladatról van szó, a történet még jól is végződhet. Ilyenkor mindenki elégedett, a fuvaros, mert zsebben a pénz, a megrendelő, mert olcsón megúszta. Nem is érti, másoknak mi okoz problémát. Ez tényleg jó megoldás lehet, kisebb feladatok esetében.

Más a helyzet egy igazi költöztetésnél, oda azért komolyabb felkészültség kell. Bár, ezt cáfolja a múltkori eset, amikor csereköltöztetésben voltunk valakikkel, akik nem izgulták túl a dolgot. Kérdésemre, hogy a teherautó miért nincs kibélelve? Az volt a válasz: van egy csomó szőnyege az embernek! Viszont „lapos kötél˝ (értsd: gurtni, heveder) az van, mondták büszkén. Hihetetlen módon, a költöztetés azért valahogy megtörtént. Szakembereknek tehát azokat a költöztetőket nevezném, akik folyamatosan, nagy volumenben, a hét minden napján, ezt a munkát végzik. Ekkor évek alatt kialakul (jó esetben), egy olyan munkakultúra, amelynek birtokában az ügyfél, maximális kiszolgálásra számíthat. Mert egy igazi cég, a költöztetést csomagolással, vagy együtt is vállalja. Egy olyan vállalkozás, amely a költöztetést szakmájának tekinti, személyes felmérést végez, írásban készít árajánlatot, csomagoló anyagot biztosít, azokat előre kiszállítja, nem ijed meg, ha zongorát, pianínót vagy páncélszekrényt kell szállítani. Hosszan sorolhatnánk még egy szakmájához értő, elkötelezett költöztető ismérveit. Röviden annyi, hogy átlátja, menedzseli az egész folyamatot, a megrendelő érdeke szerint. Ez több mint 1-2 bútort, egyik helyről a másikra elvinni. A jó költöztetőnek fontos a becsülete, a jó hírneve. A jól elvégzett munka, újabb munkát hoz. Aki ebből él, annak ez létfontosságú, hiszen így alakul ki egy olyan megrendelői kör, amelyre fejlődését alapozhatja. Ha a bútorszállítás csak kiegészítő tevékenység, akkor értelemszerűen csökken egy-egy fuvar jelentősége, hiszen az alapvető megélhetést nem ez biztosítja.

Mi ebből a szakmából élünk, több mint 25 éve! A hozzáértők, ezt a munkát szakmának tekintők, ők az igazi költöztetők!