Hogyan válasszunk költöztető céget?

költöztető cég választása

Költözni valójában jó dolog, ha valami új és izgalmas kezdete. Csak ne kellene pakolni, fuvart szerezni és az új otthont, irodát kicsomagolva berendezni.

Ha menne minden magától, mintegy varázsütésre. De nem megy...

Nekünk magunknak kell kézbe venni a dolgokat. S ha nincs benne gyakorlatunk, és nem figyelünk oda az első lépéstől az utolsóig, ha a költöztetésre nem gyakorlott szakembereket, hanem barátokat hívunk csak - némi piknik jelleggel -, vagy csak a munkatársakat mozgósítjuk, akkor a végén szinte biztos, hogy több lesz a kárunk, mint a hasznunk.

Meglehet, sokan ódzkodnak attól, hogy idegenekre bízzák legféltettebb bútoraikat vagy berendezéseiket, ám mitől lenne megbízhatóbb zongora- vagy fénymásoló-cipelő egy kedves matematikus barát vagy a cég programozója. mint egy idegen, de gyakorlott és a munkájáéért és hibáiért felelősséggel is tartozó fuvarozó cég alkalmazottja.

Igen ám, de hogyan találjunk, válasszunk magunknak megfelelő fuvarozót, aki, ha kell, segít a csomagolásban, nem átall cipekedni, biztonságosan szállítja bútorainkat és berendezéseinket, ráadásul pontos és megbízható, és nem is rajtunk akar hirtelen meggazdagodni.

Az első és biztos forrás az ismerősök és barátok köre, szinte biztos, hogy mindenkinek lesz egy-két jó tanácsa vagy rémtörténete, csak a sokféle tipp, útmutatás, ajánlás áradatába bele ne vesszünk. Ami fontos, jegyezzük fel, ha pedig céget ajánlanak, írjuk fel a listánkra, a többi mellé.

Aztán nézzünk körbe az interneten, a fuvarozó cégek honlapja, ha nem is mindent, de azért sokat elárul. Ha a honlap látványos, például azt, hogy remek a programozójuk. de azt már nem, hogy mennyire pontosak és óvatosak.

Az sem igazán vonzó, ha egy cég ugyanúgy elvállalja egy páncélszekrény átszállítását két utcával arrébb, mint egy rakomány birka Skóciába telepítését. Hiszen akkor nincs igazán speciális tevékenységi köre, amiben nagy gyakorlatra és visszatérő ügyfélkörre tehetne szert.

S az is sokat elárul, milyen, számunkra való járműparkkal rendelkeznek, hisz kamionnal szállítatni egy háromajtós szekrényt ugyan lehet, de roppant drága mulatság.

Teherszállításra olyan cégeket listázzunk, amelyek már a honlapon is láthatóan arra a feladatra specializálódtak, amire pont szükségünk van. Aztán hívjunk fel - kettőt-hármat - a költöztető cégek közül, és kérjünk árajánlatot.

Közben nézzük meg az interneten, nem szerepel-e valamely feketelistán, s mielőtt megállapodnánk, ellenőrizzük, érvényes-e a fuvarozási engedélye. Beszélgessünk az ügyfélszolgálatossal, szakértelme és készsége sok mindent elárul. Az árajánlatkérésnél pedig legyünk körültekintően részletesek, így nem érhet bennünket sem meglepetés.

El lehet titkolni, hogy az új lakás a negyediken van és nincs a házban lift, de azt elvárni, hogy a szállítók a helyzettel ott szembesülve majd grátisz fel is viszik a bútorokat - aligha. Igaz, egy magára valamit is adó cég a megállapodáskor a lehető legtöbb körülményre rákérdez, épp a cég jó híre és az utólagos keserű szájíz elkerülése végett.

Magunk is gondoljuk végig a költöztetés fázisait és kérdezzünk rá, benne foglaltatik-e mindaz a kapott árban. S ha ezeken túljutottunk, nekiláthatunk a költözködés gyakorlati előkészítésének.