Költöztetés tippek, tanácsok

Költöztetés tippek, tanácsok

Ki ne venné hasznát néhány praktikus költöztetési tippnek és ötletnek, miközben egy új élet reményében épp összepakolja élete tárgyi kellékeit.

Íme, 7 költöztetési tipp és segítség.

1. A költöztetés előtti csomagolás a legjobb alkalom a szortírozásra. Egy halomba-zsákba-dobozba kerülhetnek azok a dolgok, amiket érdemes még elajándékozni, és egy másikba, amelyeket még indulás előtt elhelyezhetünk egy Vöröskeresztes gyűjtőládába - hisz nálunk úgyis csak porosodtak évek óta. Esetleg el is adhatunk néhányat az interneten, igaz jóval korábban, mint a költözés ideje.

2. Ha érkezéskor nem a dobozhalmok turkálásával akarjuk tölteni az időt, a legszükségesebb dolgokat keresve, okosabb egy külön, átlátszó műanyag dobozba pakolni - persze elkülönítve - mindazt, amire az első nap szükség lehet. Például az étkezési és tisztálkodási szereket, és néhány nem romlandó élelmiszert. Egy másikba kerülhet a váltás ruha és cipő.

3. Minden költözés réme a megérkezés utáni dobozok közt lavírozó élet. A legokosabb megoldás, ha eleve az új otthon helyiségei szerint szortírozva csomagolunk. Az egyes helyiségekhez tartozó dobozok oldalára (nem a tetejére!) pedig ugyanaz a színű ragszalag kerül, rajta felirat: melyik helyiségbe, szobába kerül költözéskor.

4. Azt is érdemes - ha nem is tételszerűen - a dobozokra írni, hogy mit tartalmaznak. Macerásnak tűnik, de egy előzetes könyvelés, egy spirál füzetbe vezetett tételes lista elképesztően jó szolgálatot tesz - a költöztetés utáni kicsomagoláskor.

5. Költöztetéskor a szekrényfiókokat nem mindig érdemes kipakolni, megéri inkább folpackkal többször körbetekerni és úgy szállítani. Az új otthonban így rögtön a helyükre is kerülhetnek. A szekrényben lógó ruhákkal ugyanez a helyzet, vállfástól összefogva, alulról egy nylon zsákba húzva a végén könnyen és tisztán visszaakaszthatók a helyükre.

6. Az elektronikus eszközök tartozékait, zsinórjait, csavarjait, dugaszolóit se ömlesztve, hanem kis zacskókba, elkülönítve csomagoljuk. Aki bizonytalan az összeszerelésben, a pakolás előtt készítsen a mobiljával néhány képet, így könnyebb lesz az összeszerelés.

7. Ha van olyan értékes bútorunk vagy tárgyunk - mondjuk egy zongora -, amelyet különösen féltünk, mozgatását és szállítását sohase bízzuk segítőkész barátainkra, hisz se nem értenek hozzá, se nem vállalnak érte felelősséget. Számunkra viszont pótolhatatlanok, a költözés utáni új élet kezdéséhez.